Fiatal, képzett, kiváló szervező – sorolja az orosz rendőrség a maffiavezetők jellemzőit. Sok tehetséges, kiemelkedő képességű bűnöző korábban rendőr, katona vagy sportoló volt. Régi szakmájukban azonban nem becsülték meg őket.

A korábbiaknál fiatalabbak és képzettebbek a mai orosz bűnöző csoportok vezető figurái – állapította meg Nyikolaj Ovcsinnyikov, a belügyminisztérium szervezett bűnözéssel foglalkozó osztályának vezetője kedden. A mai modern orosz alvilágban egy bandavezér általában 35-40 éves, felsőfokú végzettségű, és többnyire tehetséges, vagy kiemelkedő képességekkel rendelkezik valamilyen területen. Sok maffiavezető korábban sportoló, katona vagy rendőr volt. A civil életben azonban valószínűleg nem tudtak kellő sikereket elérni, vagy nem volt rájuk szükség, s ezért az alvilág felé fordultak.

Az orosz bűnözés középszintű tekintélyeire szinte kivétel nélkül jellemző a kiváló szervezőkészség; ezek az alakok szigorúan kézben tudnak tartani akár több tucat, többségében nehezen irányítható, fegyelmezetlen bűnözőt – mondta Ovcsinnyikov a szervezett bűnözés elleni küzdelmet koordináló szerv egy titkos kutatása alapján. A szakértő arról is beszámolt, hogy az alvilági vezetők személyes bűnlajstroma nem szűkölködik a legkülönfélébb törvénysértésekben; többnyire ők maguk is részt vesznek az általuk irányított bandák legpiszkosabb akcióiban. A szakértő értékelése szerint ma több mint 100 szervezett bűncsoport működik Oroszországban, közülük 10 igen komoly, a legális szférába is benyúló háttérrel rendelkezik.