Egy év börtönbüntetést kapott az az anarchista lelkületű amerikai fiatal, aki bombák készítésére vonatkozó információkat tett elérhetővé weboldalán keresztül.

A 20 éves Sherman Austin Martinnál egy látványos rajtaütés után még az idei év januárjában tartott házkutatást az FBI, majd februárban egy new yorki globalizációellenes tüntetésen letartóztatta. A vádak szerint Austin 1999-től kezdve több site-ot hackelt meg, az eredeti tartalmak helyett anarchista szövegeket helyezve el. Ezzel párhuzamosan Austin saját, a www.raisethefist.com cím alatt található honlapján hasonló tartalmakat, valamint házi bombagyártásra vonatkozó tippeket tartalmazó weboldalak linkjeit tett online elérhetővé.

A fiatal ügyében hétfőn hozott ítéletet egy los angelesi bíróság. A döntés szerint Austint egy éves börtönbüntetés mellett 2 ezer dollar pénzbüntetés sújtja, ezen kívül három even keresztül csak hatósági engedéllyel használhat számítógépet. – Akkoriban nem igazán gondoltam bele, mit is tettem valójában. Lesújtana, ha a honlapomon keresztül elérhető információk segítségével valaki bármely rosszat okozott volna másoknak – nyilatkozta hétfőn a Los Angelesben szüleivel élő Austin. A raisethefist.com honlap egyébként naprakész információkkal követi az ügy alakulását.

Az Egyesült Államokban a szeptember 11-i terrorcselekmények után elfogadott Patriot Act elnevezésű törvény kiszélesíti a végrehajtó hatóságok jogkörét a terroristagyanús személyek elleni vizsgálatok során. A Bush elnök által 2001. október 26-án aláírt törvény online vonatkozásai lehetővé teszik a gyanúsítottak mail-forgalmának figyelését, illetve az internetes keresőkbe írt nem kívánatos kulcsszavak felbukkanása esetén a riasztást.