A magukat a felhasználó beavatkozása nélkül terjeszteni képes féregprogramok egyre gyorsabbak, kisebbek és veszélyesebbek lesznek, közölték egyes biztonsági szakértők a napokban.

Elméletileg olyan féregprogram is elképzelhető, amely akár 15 másodperc alatt bejárja az egész világhálót, és megfertőzi az összes védtelen számítógépet, mondta Jonathan Wignall, a Data and Network Security Council bizottság elnöke a napokban. Hasonlóan nagy veszélyt jelenthet ugyanakkor egy olyan féreg, amely olyan lassan terjed, hogy senkinek nem tűnik fel, majd később lecsap a már megfertőzött rendszerekre, tette hozzá Wignall. A szakértők szerint a féregprogramok azért veszélyesebbek a hagyományos vírusoknál, mert a felhasználó beavatkozása nélkül is képesek terjedni, további rendszereket megfertőzni.

Az internetes férgek leggyakrabban e-mailen keresztül terjednek. Ilyen volt a Melissa 1999-ben és a Love vírus 2000-ben. A másik fő változat egy bizonyos szoftver biztonsági hibáját használja ki, mint például a Windows-hibákra épülő Code Red és Nimda 2001-ben. A szakértők szerint igen veszélyesek lehetnek a társférgek is, amelyek egymást terjesztik tovább az olyan, különböző platformokon, mint például a Windows és a Unix. Ilyen féregprogamokkal ezidáig azonban csak elvétve lehetett találkozni, állítják a szakértők.

A férgek egy viszonylag új generációja a P2P fájlcserehálózatokat használja a terjedésre. “Ezek a férgek akár folyamatos kapcsolatban is állhatnak egymással a hálózaton, és rendszeresen frissíthetik magukat, hogy ellenálljanak az antivírusszoftvereknek” – mondta Wignall. A szakértő szerint olyan, központilag irányított féregprogramokra is számítani kell, amelyek “felosztják” egymás között a célba vett internetes címeket, így még gyorsabban, és hatékonyabban terjedhetnek.