A belügyminiszter vizsgálatot rendelt el annak megállapítására, hogy a tárcán belül a PVC-alapanyagú személyazonosító igazolványok kiadása kapcsán terhel-e valakit személyes felelősség – nyilatkozta közleményben a tárca sajtókapcsolatok osztálya.

“A Belügyminisztérium Központi Hivatala mint kibocsátó, a csere feltételeit megteremtette. Az okmányirodák közreműködésével ütemezetten, az állampolgárokkal történő időegyeztetés után, sorban állás nélkül és illetékmentesen hajtják végre a cserét” – áll a közleményben.

Az ismertetés szerint az ügy előzménye, hogy törvényi felhatalmazás alapján az Okmányfejlesztő Kht. 1999 nyarán megbízta a BM Országos Közbeszerzési Főigazgatóságot közbeszerzési eljárás lefolytatására az új, kártya formátumú személyazonosító igazolvány, az ideiglenes személyazonosító igazolvány és a lakcímigazolvány okmányainak előállítására. A közbeszerzési pályázat nyertesével, az Állami Nyomda és Pénzjegynyomda által alkotott konzorciummal a szerződést még abban az évben megkötötték.

“A szakhatósági feladatokat ellátó Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Szakértői Intézete ezt követően, 1999 november végén kelt határozatában rögzítette, hogy a biztonsági okmányok alapanyaga általánosan a polikarbonát, ugyanakkor engedélyezte átmeneti időszakra a PVC alapanyag felhasználását is” – olvasható a közleményben.

A szakhatóság később, 2001 októberi újabb határozatában előírta, hogy a PVC alapú igazolványokat a kibocsátónak, azaz a BM Központi Hivatalának 2003. december 31-ig vissza kell vonnia.

A Belügyminisztérium Központi Adatbank Nyilvántartó és Választási Hivatal vezetője, Urbán György a közelmúltban adott nyilatkozatában aláhúzta: “A kicserélendő 250 ezer személyi igazolvány megfelel minden biztonsági előírásnak és minden funkciónak, amire kibocsátották őket”. Közölte: az okmányokat az alapanyag-egységesítés miatt kell kicserélni.