Az IBM a szerdai napon pert indított egy utah-i bíróságon az SCO ellen. A keresetben a Nagy Kék azzal vádolja a a Unix-szal kapcsolatos kulcsszabadalmakat tulajdonló céget, hogy az megsértette az Linux operációs rendszer terjesztésére vonatkozó licenszszerződést, valamint, hogy számos az IBM által birtokolt szabadalmat is.

Az akció egyértelmű ellenlépés az SCO által márciusban indított, az IBM-et hasonló vádakkal illető per ellen. “Ezek az ellenvádak az SCO azon törekvéseinek következményei, amelyekben helytelenül sajátjának tüntet fel fontos, széles körben elterjedt technológiákat, és meg akarja akadályozni a nyílt forrású közösséget ezek használatában”, fogalmaz az IBM a keresetben.

A Nagy Kék szerint “az SCO visszaél az állítólagos, Unix operációs rendszerhez kapcsolódó szabadalmaival, és a konkurrens Linux és AIX operációs rendszerek megsemmisítésével fenyeget pusztán azért, hogy extraprofitra tehessen szert, és meggazdagodhasson”. Ezek mellett az IBM szerint az SCO négy – egy tömörítéssel, egy grafikus felhasználói felülettel, egy kommunikációs, valamint egy hálózati eljárással kapcsolatos – szabadalmát is megsértette, és engedély nélkül épített be különböző termékeibe.

Az SCO – aki a napokban jelentette be Linuxot futtató gépenként akár több százezer forintos licenszdíj-követeléseit – a fejleményekkel kapcsolatosan úgy nyilatkozott, hogy már várta azt, és hamarosan közleményt ad ki válaszul arra.