A Broadcom chipgyártó cég 60 millió dolláros kártérítést fizet az Intelnek, ugyanis a vállalat ily módon szeretne elkerülni egy várhatóan alaposan elhúzódó, szabadalmi jogokkal kapcsolatos pereskedést.

A Broadcom munkatársai elmondták, hogy a vállalat egyrészt 60 millió dollárt utal át az Intel számára, másrészt pedig keresztlicenc szerződéseket köt a világ legnagyobb chipgyártó cégével. Ismeretes, hogy az Intel a közelmúltban azzal vádolta meg a Broadcomot, hogy az megsértett öt olyan szabadalmat, melynek jogai a törvény szerint az Intelt illetik meg. A két nagyvállalat szóvivői elmondták, hogy a mostani bejelentés révén végre lezárult az ügy.

Tudni lehet, hogy az Intel a 60 millió dolláros kártérítés fejében visszavonta az Egyesült Államok szövetségi bíróságához, illetve az ITC-hez (International Trade Commission) eljuttatott peranyagait, illetve, hogy az említett összeget a Broadcom a 2003-as üzleti év harmadik, illetve negyedik negyedévében két egyenlő részletben fogja átutalni az Intel bankszámlájára.

Az Intel korábban azt állította, hogy a Broadcom megsértette öt szabadalmi jogát, melyek közül egy hálózati, egy chiptokozási, három pedig videotömörítési technológiákkal volt kapcsolatos. Az Intel azt kérte a bíróságtól, valamint az ITC-től, hogy mihamarabb akadályozzák meg a Broadcom további törvénysértéseit, illetve kötelezzék arra a vállalatot, hogy térítse meg az Intelnek okozott károkat, és fizesse ki a per kapcsán felmerülő összes költséget.

A két nagyvállalat között létrejött megállapodás értelmében az Intel, a Broadcom, illetve leányvállalataik keresztlicenszelhetik egymás azon technológiáit, melyek szabadalmi jogait 2008 augusztusa előtt jegyeztetik be a szabadalmi hivatalnál. Az érintett cégek szóvivői elmondták, hogy bizonyos termékek technológiai licenszjogai kivételt képeznek a most kötött keresztlicensz szerződések alól. Ismeretes egyébként, hogy az Intel a Broadcom egyik korai befektetője volt, azonban később a piaci rivalizálás miatt alaposan megromlott a két cég kapcsolata.