Radikálisan csökkent a bűncselekmények száma a három nagy budapesti pályaudvaron – állapították meg azon az éjszakai helyszíni szemlén, amelynek keretében a Nyugati pályaudvar rendjét ellenőrizte Gergényi Péter, a BRFK főkapitány és Túrós András, a MÁV Rt. biztonsági igazgatója augusztus 12-én, kedden 21 óra után – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel a MÁV sajtószolgálata.

2003 első félévében a bűncselekmények egyharmada a gyér utasforgalmú későesti, éjszakai órákban történt. A nemrégiben bevezetett mindennapos akciók, a járőri szolgálat megerősítésének köszönhetően a bűncselekmények száma jelentősen visszaesett. A Nyugati pályaudvaron harmadára, a Déli pályaudvaron minimálisra csökkent a bűnesetek – jellemzően lopások – száma. A Keletiben feleannyi bejelentett esetet regisztráltak.

Ötször annyi járőröző rendőr dolgozik a budapesti pályaudvarokon, mint korábban. A rendszeres razziák eredményeként eltűntek a valutázók a Keleti pályaudvar parkolójából, ahol általában 30-40 fő foglalkozott az illegális pénzváltással. Több esetben fogtak el cigarettacsempészeket, akiknél több százezer forint értékben volt zárjegy nélküli csempészett cigaretta.

A Nyugati melletti bevásárlóközpont növelte a pályaudvar forgalmát, így növekedett a bűncselekmények száma is. Az esti, éjszakai órákban közismerten veszélyes volt a pályaudvar aluljárószintje. A folyamat megfordítása érdekében a rendőrség, a vasútőrök és a bevásárlóközpont biztonsági szolgálata szorosan együttműködik.

A pályaudvarok rendjének helyreállításáért, az utazási komfort javítása érdekében a MÁV az egész ország területére kiterjedő felmérést végzett az állomásokon dolgozó mozgóárusok, kihelyezett vagy nem fix üzlettel rendelkező árusok szerződéseinek tárgyában. 16-17 ezer bérleti szerződést vizsgál felül a vasúttársaság, és idén már egyetlen ilyen jellegű szerződést sem kötnek. Ugyanakkor a lejáró engedélyeket nem fogják meghosszabbítani, így a mostani döntések értelmében hamarosan megszűnnek a mozgó árusítóhelyek.