Egyes okmányirodák előre megkapták azokat az új személyi igazolványokat, amelyek a korábban PVC-alapanyagú kártyadokumentumok cseréjére szolgálnak. Ezzel szemben a hivatalos álláspont szerint nem kötelező lecserélni a rossz minőségű lapokat. Az illetékes nem kívánt nyilatkozni az ügyben – írja a Népszava.

Több mint hatvanezren cserélték már le azon kártyaalakú személyi igazolványukat, amelyek PVC-alapanyagból készültek. Mintegy százhúszmillió forintba kerül az adófizetőknek azon személyi igazolványoknak a cseréje, amelyeket még az Orbán-kormány idején, 2000. január 1. és július 17. között készítettek. Ezek az okmányok ugyanis nem az eredetileg előírt polikarbonát típusú alapanyagból készültek, a PVC-kártyák pedig hőre, ütésre sokkal rosszabbul reagálnak, ráadásul hamarabb elöregednek, mint a később kiállított kártyalapok. Ezeket annak ellenére gyártották le 2000 elején, hogy az illetékesek tudatában voltak annak: az okmányok biztonsági előírásaira felügyelő szakhatóság által előirányzott polikarbonát alapanyagú kártyák nem érkeznek meg időben.

Urbán György, a Belügyminisztérium (BM) Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatalának vezetője korábban úgy nyilatkozott: a PVC-alapú kártyák megfelelnek a biztonsági előírásoknak, azok lecserélése pedig nem kötelező. “Ha valaki nem él a csere lehetőségével, személyi igazolványa annak érvényességi dátumáig továbbra is használható” – mondta Urbán György. Ennek némileg ellentmond, hogy az illetékes szakhatóság 2001. októberi határozatában előírta, hogy a PVC-alapú igazolványokat a BM Központi Hivatalának 2003. december 31-ig vissza kell vonnia. Vagyis ha nem kötelező a csere, az igazolványok pedig továbbra is használhatóak, akkor miért mégis az időpont konkrét meghatározása? A napilap időközben úgy értesült, hogy egyes okmányirodák már előre megkapták a legyártott, új típusú, polikarbonát-alapú kártyalapokat. Ez ismét ellentmond annak a hivatalos álláspontnak, mely szerint a kártyák cseréje nem kötelező.

A napilap szerette volna minderről megkérdezni Urbán Györgyöt is, ám az igazgató ezúttal nem kívánt nyilatkozni, mondván a BM korábban kiadott közleménye érvényes, az abban foglaltaknál többet nem mondhat. A BM pár nappal ezelőtti állásfoglalásában az volt olvasható: vizsgálatot rendeltek el annak megállapítására, hogy a tárcán belül terhel-e valakit személyes felelősség a PVC-alapú személyi igazolványok ügyében. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos a Népszavának az üggyel kapcsolatban úgy nyilatkozott: megvizsgálja az ide vonatozó szabályozásokat, elsődleges – nem hivatalos – véleménye szerint a személyi igazolványokat azonban csak kérelemre lehet legyártani. Annyi viszont bizonyos, hogy ha mégis előre elkészítették a kártyalapokat, úgy az okmányirodák kötelessége biztosítani azok őrzését és biztonságos tárolását.