A rendőrség a Magyar Posta Rt.-vel kapcsolatban két külön ügyben folytat nyomozást; a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) eddig még nem tett feljelentést számviteli törvény megsértése, vagy hűtlen kezelés miatt – közölte az MTI-vel a BRFK vizsgálati osztályának gazdaságvédelmi alosztályvezetője csütörtökön.

“A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a Magyar Postával (MP) kapcsolatban különböző épületek felújítása miatt folytat nyomozást az rt. gazdasági területén dolgozókkal szemben és eddig 12 embert gyanúsítanak hűtlen kezeléssel, de a gyanúsítottak száma minden bizonnyal nőni fog” – mondta Vidra Imre alezredes. Hozzátette: a gyanú szerint számos el nem végzett munkát fizettek ki több száz millió forint értékben. Az alezredes tájékoztatása szerint a szerződéskötéseket szakértők vizsgálják és a gyanúsítottaknál házkutatásokat is tartottak. Vidra Imre azt is elmondta, hogy a feljelentést még a múlt évben tette a Magyar Posta Rt. régi vezetése, az új pedig több alkalommal feljelentést tett ismeretlen tettes ellen. A másik folyamatban lévő ügy a Hungexpo Reklám Marketing Kommunikációs Rt.-vel kötött reklámszerződésekre vonatkozik, de az ügyben még nincs gyanúsított – közölte az alezredes.

Vidra Imre tájékoztatása szerint a nyomozás hanyag kezelés miatt indult, mert az MP vezetése aránytalanul nagynak találta a reklámkifizetéseket. A Népszava csütörtöki információjára reagálva az alezredes közölte: a Kehi nem tett a rendőrségen feljelentést, és hivatalosan sem Kalmár Istvánt, a volt vezérigazgatót, sem pedig Patay Gyulát, a volt gazdasági főigazgatót nem gyanúsították meg. A lap szerint egyes vezetők tudatosan átlépték hatáskörüket, amivel súlyos, milliárdos veszteséget okoztak az állami cégnek. A BRFK vizsgálati osztályának gazdaságvédelmi alosztályvezetője azt is megjegyezte, hogy az MP-vel kapcsolatban több ügyben is nyomozást folytattak, de bűncselekmény hiányában megszüntették azokat.