Az autósok számtalan trükkel próbálkoznak, hogy elkerüljék a sebességtúllépés szankcióit, a módszerek azonban hatástalanok – mondta a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársa az MTI-nek.

Az autósok körében terjedő legenda szerint például az ablakba lógatott CD lemez “megőrjíti” a lézeres mérőket. Ez azonban nem igaz, a lézeres mérők egy nagy átmérőjű körkúpot “lőnek” az autóra, ennek elenyésző hányada szóródik szét a lemez miatt – mondta a közlekedésrendészeti főosztály vezetője.

Lovász Győző alezredes tájékoztatása szerint a módszert maguk a rendőrök kipróbálták: “rengeteg” CD-t akasztottak az autóra, de a mérőműszer így is meg tudta határozni az autó sebességét.

A rendszámtábla “maszkírozása” is bevett módszer: sokan azt tartják a legjobbnak, ha olvashatatlanná teszik a rendszámtáblájukat levelekkel, sárral, de vannak, akik a koptatásban bíznak.

“A rendszámtáblát kötelező jól olvasható állapotban tartani, tilos megváltoztatni vagy letakarni. Ha bármilyen külső beavatkozást végeznek a rendszámtáblán, az az egyedi azonosító jel meghamisításának minősül, és bűncselekmény” – tette hozzá az alezredes.

Lovász Győző elmondta: az nem tilos, ha a szembejövők a jármű reflektorának felvillantásával figyelmeztetik autóstársaikat: a közelben sebességet mér a rendőrség.

További részletek: MTI