Az új módszerrel a hivatalos ingatlan-nyilvántartást és a valós képet egymásra vetítve látják az eltéréseket

Felkai László, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetője elmondta: ha a hatóság késve reagál a jogsértésekre, az hátrányosan befolyásolja a többi lakos jogkövető magatartását. Az új módszerrel a hivatalos ingatlan-nyilvántartást és a valós képet egymásra vetítve kiszűrhetők az eltérések.

A területről készített színes légi fényképeket digitális technikával ortofotókká alakítják át, amelyek a térképek pontosságával mutatják a felvételen szereplő tájat. A számítógép képernyőjére hívható képen már a harminc centiméter nagyságú tárgyak is élethűen láthatók. Az ortofotó segítségével megállapítható például az is, hogy egy épület úgy áll-e a területen, ahogyan a földhivatali nyilvántartásban szerepel. Kiszűrhető az is, hogy nagyobb-e az építmény mérete, mint amit engedélyeztek.

Azért ajánlják az önkormányzatoknak az új eljárást, mert az engedély nélküli építkezések feltárása a helyhatóságok feladata. Az új eljárással pedig a korábbi, helyszínen végzett bejárások helyett néhány nap alatt át lehet tekinteni egy település építkezéseinek szabályszerűségét.

Egy átlagos fővárosi kerület egy méteres felbontású ortofotójának elkészítése 1 millió forintba kerül, de az engedély nélküli építmények miatt kiszabott bírságok “kitermelik” a költséget. A rendszert már használja a budafoki önkormányzat, a XIV. és a XI. kerület.