A szoftverszabadalmak ellenzői tüntetést szerveznek az az EU-s törvényjavaslat ellen, amely elfogadása esetén többek között a számítógépes programokra is lehetővé tenné szabadalmak kiadását az Unió területén belül.

Az augusztus 27-ére, azaz jövő szerdára az Európa-Parlament brüsszeli központja elé szervezett megmozdulást belga aktivisták szervezik a Eurolinux és az FFII támogatásával.

A törvényjavaslat ellenzői azzal érvelnek a tervezet elfogadása ellen, hogy az nem csak maguk a szoftverek szabadalmaztatását biztosítaná, de alkalmat adna – az Egyesült Államokban érvényes törvényekhez hasonlóan – eljárások, algoritmusok és üzleti metódusok levédetésére is az Unió területén.

Ez utóbbiak pedig könnyen olyan helyzetet teremthet, amelyben gyakorlatilag lehetetlenné válik a tagországokban a fejlesztés valamely szabadalomnak a megsértése nélkül.

A pontban délben kezdődő demonstrációra a szervezők jelentős számú résztvevőt várnak, és arra kérnek minden törekvéseikkel egyetértő webmestert, hogy holnapján egy a szoftverszabadalmak veszélyeire, és a tüntetésre utaló felhívást helyezzen el.

A megmozdulással kapcsolatos további részletek a szervezők honlapján olvashatók:
http://wiki.ael.be/…BigDemo27aug