A nyár végi leértékelésekkor a kereskedőknek a vevők kívánságára kötelességük visszacserélni az árut. A leértékelt darabokra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a teljes áron vásároltakra.

A nyár végi leárazásokkor sok kereskedő azt mondja, hogy a leértékelt árukat nem veszi vissza. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség álláspontja szerint azonban ez jogsértő.

“Az árleszállításokkal érvényesített termékekre is vonatkozik a szavatosság, csak azokra a termékekre nem vagy abban a tekintetben nem vonatkozik, ha a kereskedő a vásárló figyelmét felhívta arra, hogy valamilyen minőségi hiba miatt került árleszállításra” – mondta Kolozsi Sándor, a főfelügyelőség osztályvezetője.

Ez tehát azt jelenti, hogy ha a leértékelt áru nem hibás, azt a kereskedőnek kötelessége visszacserélnie, ugyanúgy, mint egy teljes áron vásárolt terméket. Ha a kereskedő erre nem hajlandó, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséghez lehet fordulni. A reklámtörvény azt is előírja, hogy az akciók időtartamát be kell határolni. Az eladónak fel kell tüntetnie a reklámban, legyen az kirakat, vagy újság, hogy például mettől-meddig tart a leárazás. Ezt kevesen tartják be, tapasztalataink szerint csak körülbelül minden második kereskedő, pedig a büntetés akár többszázezer forint is lehet.