Az amerikai igazságügyi minisztérium csütörtökön jelentette be, hogy elfogadta az Apocalypse Crew néven ismert internetes kalózcsoport vezetőjének beismerő vallomását.

A 21 éves Mark Shumaker, aki az egykori Apocalypse Crew internetes kalózcsoport vezetője volt, akár öt év letöltendő börtönbüntetést, valamint 250 ezer dolláros pénzbírságot is kaphat. Shumaker és az általa vezetett kalózcsoport újonnan megjelenő zenei albumokat tett elérhetővé az interneten keresztül, számos esetben még azelőtt, hogy a lemezek a kereskedelmi forgalomban megjelentek volna.

“A mostani vallomás is azt mutatja, hogy akik ellopják a szerzői jogok által védett zenéket az előadóktól, és azt hiszik, hogy névtelenül elterjeszthetik azokat a Világhálón, nagyon tévednek” – mondta Paul McNulty amerikai ügyész. “Felkutatunk benneteket, megtalálunk, és bíróság elé állítunk” – folytatta McNulty.

Shumaker esete az első ügy az Egyesült Államokban, amely során kifejezetten zeneszámok illegális online terjesztése miatt indult büntetőper, közölte az amerikai igazságügyi minisztérium szóvivőnője. Shumakert egyébként azon Operation Buccaneer művelet kapcsán tartóztatták le, amelynek keretében mintegy 22 gyanúsítottat, többek között a Drink or Die kalózcsoport tagjait is elfogták.

Raymond Griffiths ausztrál felhasználó és a Drink or Die kalózcsoport állítólagos vezetője ellen a közelmúltban nyújtott be kiadatási kérelmet az amerikai rendőrség. Griffiths akár 10 év börtönbüntetést is kaphat, amennyiben minden ellene felhozott vádpontban bűnösnek találja a bíróság. Shumaker ügyében várhatóan november 7-én születik meg a bírósági ítélet.