Franciaország keresetet indított a tizenhárom esztendős huzavona után megszületett uniós tilalom feloldásáért, megtámadva az állatkísérletek törvényen kívül helyezését.

A kozmetikai ipar, a tagországok és az Európai Parlament több mint egy évtizedes alkudozása ért véget azzal a tilalommal, amely 2009-től szinte teljes körűen betiltja az állatkísérletek segítségével kidolgozott termékek árusítását az EU-ban, és ezzel gyakorlatilag véget vet a laboratóriumi állatkísérleteknek. Franciaország nem tud belenyugodni az újabb tilalomba, ezért az Európai Bíróságnál eljárást indított a döntés visszavonásáért.

A franciák úgy vélik, a jogszabály túlzottan szigorú, összeegyeztethetetlen a világkereskedelmi szabályokkal, és hátrányosan érinti majd az európai
vállalkozásokat. Sajtóhírek szerint a kormány fellépése mögött a kozmetikai ipar erős lobbija áll.

  • Az állatvédő egyesületeknek és a parlamentnek 13 esztendőre volt szüksége ahhoz, hogy végre törvény vessen véget az állatok laboratóriumi szenvedéseinek, amelyek olyan termékek új típusainak kifejlesztését szolgáltak, mint például a rúzs vagy parfüm – nyilatkozta Wendy Higgins, az Állatkísérletek Eltörléséért Brit Egyesület képviselője. A rendelkezésre álló adatok szerint az EU-ban évente mintegy 38 ezer állat esik a kozmetikai ipar laborkísérleteinek áldozatául.