Az adatvédelmi biztos a Sulinet Express programmal kapcsolatos adatkezelést vizsgálva megállapította, hogy az adóazonosító jel kezelése az értékesítő helyeken az adóigazolás kiállításához és az adóhatóság részére az adatszolgáltatáshoz megfelelő törvényi felhatalmazáson alapul.

Nem fogadható el ugyanakkor az a gyakorlat, hogy az adóazonosító jelet a törvényi rendelkezésekkel ellentétesen, különféle technikai kódok képzésére használják fel – olvasható Péterfalvi Attila közleményében.

A vizsgálat azt is megállapította, hogy az Educatio Kht. nem ismerte meg az érintettek adóazonosító jelét, mivel az automatizált technikai rendszer az adóazonosító jel beérkezésekor abból rögtön kódot állít elő, így az adóazonosító jel azonnal, automatikusan törlődik. A képzett kódból az adóazonosító jel rekonstruálása nem lehetséges, a kód meghatározott természetes személlyel nem hozható összefüggésbe.

Az ombudsman állampolgári beadvány alapján rendelte el a vizsgálatot. Mint korábban az MTI-nek elmondta, a beadványban a panaszos úgy vélte, hogy a számítástechnikai eszközök vásárlásakor olyan adatokat is kérnek, amelynek gyűjtésére, illetve kezelésére a törvény nem ad felhatalmazást.