A királyhágó-melléki püspök, Tőkés László azért pereli be a kormányt, mert a gazdasági minisztérium nem utalta át azt a pályázaton oda ítélt 320 millió forintot, amiből Adyfalván termálszállót is kulturális központot építettek volna. A pénz megérkezett Nagyváradra csakhogy nem Tőkés Lászlóhoz, hanem egy olyan alapítványhoz, amit Mudura Sándor, Medgyessy Péter barátja alapított.

Még az Orbán-kormány idején a Széchenyi-tervből ítéltek meg 320 millió forintot Tőkés Lászlónak. A pénzből Adyfalván építettek volna termálszállót és kulturközpontot. A kormányváltás után azonban a magyar kormány nem utalta át a pénzt. A királyhágó-melléki püspök azt mondja, megpróbálták behajtani az elnyert összeget, de ez nem sikerült, ezért beperelik a kormányt. Tőkés László: “Túl sok reményt nem fűzök ahhoz, hogy megnyerjük a pert, viszont csak azt veszíti el az ember, amiről önként lemond – mondta Deák Ferenc, a haza bölcse” .

A magyar kormánytámogatásból a nagyváradi strandon építik majd fel azt, amit Adyfalvára terveztek. Az építést a Mecénás Alapítvány irányítja majd, amelynek egyik alapítója Mudura Sándor, Medgyessy Péter barátja. Az AKTÁK című műsornak a vállalkozó azt mondta nem azért kapták meg a pénzt, mert ő és a magyar kormányfő barátok. Mudura Sándor: “Nem az én nevemen van az alapítvány, én az egyik támogatója vagyok, az egyik, aki oda letette a pénzét. Akkor még szóban sem volt, amikor ez megtörtént, hogy termálszálló meg ilyesmi. Az volt a cél, hogy a diákokat támogassuk” .

Egyébként az alapítvány azzal a feltétellel kapott ingyen területet a termálhotel építéséhez a nagyváradi önkormányzattól, hogy az öt magyar mellett öt román nemzetiségű diáknak is tíz éven át 30-30 ezer forintos ösztöndíjat nyújt az alapítvány.