Jelzáloghitelek esetében a a bankok által kibocsátott szerződés közokiratnak minősülne, azt nem kellene közjegyzőnek ellenjegyeznie, így tetemes költséget takaríthatnak meg a hitelfelvevők – javasolta Hegedűs Éva, az OTP Bank ügyvezetője az Országgyűlés lakásügyi albizottságának ülésén.

A második világháború előtti rendszer egyik elemét kellene visszahozni a jelzáloghitelek esetében – mondta Hegedűs Éva, az OTP Bank ügyvezetője az Országgyűlés lakásügyi albizottságának tegnapi ülésén. Így ugyanis a bankok által kibocsátott szerződés közokiratnak minősülne, azt nem kellene közjegyzőnek ellenjegyeznie.

Ezzel tetemes költséget takaríthatnának meg a hitelfelvevők, illetve gyorsulna a hitelhez jutás. Horváth Csaba (MSZP), az albizottság elnöke kiemelte a hitelbírálati idő rövidítésnek és a kölcsönfelvételhez szükséges önerő csökkentésének fontosságát.

Ez utóbbival kapcsolatban az ülésen jelen lévő bankárok úgy vélték, hogy az a piaci verseny révén megvalósul. Harmati László, az FHB Rt. vezérigazgató-helyettese szerint a bankokat nem szabad túlzott kockázatvállalásra kényszeríteni. Balla György (Fidesz – MPSZ) szerint az egykori három százalékos hitelkamatok felemeléséhez hasonlóan bizalomvesztéshez vezetne, ha hozzányúlnának az adó-visszatérítés rendszeréhez.