Magyarország törekvései szempontjából nem lenne kedvezőtlen, ha már idén decemberben véget érne az EU új alkotmányos szerződéséről dönteni hivatott kormányközi konferencia.

Vastagh Pál (MSZP), az Európai Parlament munkájában megfigyelőként részt vevő magyar csoport egyik tagja elmondat, hogy Magyarország a konferencián is tartani fogja magát a javasolt intézményi reformokkal kapcsolatos eddigi álláspontjához, s igyekszik elérni a szerződéstervezet ennek megfelelő módosítását. Ez elsősorban a tagállamoknak az Európai Bizottságban érvényesülő egyenrangúságára, az egymást váltó soros elnökségek rendszerének megőrzésére, valamint a kisebbségi jogok védelmére vonatkozik.

A képviselő azután beszélt erről, hogy Strasbourgban részt vett az EP plenáris ülésén az alkotmánytervezetről, illetve az egy hónap múlva megnyíló konferenciáról folytatott vitában.

A parlament alkotmányügyi bizottsága – amelynek megfigyelőként ő is tagja – már elkészítette erről szóló jelentéstervezetét. Ennek vitája a politikai csoportokban most folyik, a dokumentum pedig várhatóan szeptember második felében kerül a plenáris ülés elé – közölte.

A szerdai vitában elhangzott javaslatok közül kiemelte még, hogy ha a konferencia mégis nagyobb horderejű változtatásokról tárgyalna, akkor ezt ugyanolyan nyitott eljárásrend szerint tegye, mint amilyenben a konvent is működött.

Bővebben: http://eu.mti.hu/news.asp?…