Az akciós termékek teljes körű vizsgálatára számíthatnak a Somogy megyei kereskedők és szolgáltatók; a megyei fogyasztóvédelmi felügyelőség szeptember második felében megkezdi azt az átfogó ellenőrzést, amely termékekre és szolgáltatásokra egyaránt kiterjed.

Pünkösd Márton, a Somogy Megyei Közigazgatási Hivatal sajtóreferense az MTI-nek elmondta: a használtautó kereskedelemmel foglalkozók is számíthatnak a fogyasztóvédelmi felügyelőség megjelenésére az elkövetkező két hónapban. Hozzátette: a vásárlók körében még nem kellőképpen ismert, hogy a gépjármű kereskedők kötelesek az értékesítésre átvett, vagy megvásárolt használt gépkocsikról műszaki állapotot felmérő lapot kiállítani, amiből a vevők a jármű megtekintése mellett alaposabb információkhoz juthatnak. Ezért többek között ennek az okmánynak a meglétét és a valós állapottal való egyezését is ellenőrizni fogják.

Pünkösd Márton közölte: az ellenőrzés során az akciós termékeket forgalmazók körét részben véletlenszerűen, részben a sajtóban megjelent reklámok alapján jelölik ki. A vizsgálatot munkaidőben, valamint azon túl is folytatják a felügyelet szakemberei. A hivatal munkatársának beszámolója szerint a fogyasztóvédelmi ellenőrök az élelmiszeripari termékektől az építőanyagokig a kereskedelmi forgalomban kapható árucikkek széles körét vizsgálják. Főként azt, hogy az akciós termékek megfelelnek-e a forgalomba hozatal valamennyi előírásának.

A korábbi tapasztalatok szerint az akciós termékekkel kapcsolatos leggyakoribb hiányosság, hogy részben lejárt szavatossági idejű árut próbálnak a kereskedők ilyen módon értékesíteni, másrészt ezek a termékek gyengébb minőségűek és valamilyen szempontból nem felelnek meg az előírásoknak – mutatott rá Pünkösd Márton. Hozzátette: az akciós termékek ellenőrzésével párhuzamosan folytatódik a húsok és húskészítmények átfogó vizsgálata, illetve az utóellenőrzések; emellett új forgalmazókat is górcső alá vesznek az ellenőrök.