Helyreigazításra kötelezte a Magyar Nemzetet nem jogerősen a Fővárosi Bíróság (FB) kedden azért, mert Gyurcsány Ferenc sportminisztert több írásában is abban a hamis színben tüntette fel, hogy a brókerbotrány érintettje.

A Magyar Nemzet július 19-ei cikkében arról írt: Kulcsár Attila ügyfelei között megtalálható a Gyurcsány Ferenchez köthető Altus Rt. a sikkasztás sértettje, vagy ahogy Pokorni Zoltán fogalmazott, a csalás elkövetője. Július 28-án pedig a napilap Kulcsár Attila ügyfelei közé sorolta Gyurcsány Ferenc cégét, az Altus Rt.-t.

“A való tények hamis színben feltüntetésének klasszikus esete” – fogalmazott az FB a szóbeli ítélethirdetés során. Hozzátette: valós tény, hogy Gyurcsány Ferenc kizárólagos tulajdonában áll az Altus Rt., továbbá az is, hogy a cég a K&H Equities ügyfele. A két valós tény egymás mellé állításával és a felperes személyének előtérbe helyezésével azonban a kifogásolt cikk azt a hamis látszatott keltette, mintha Gyurcsány Ferenc valami gyanús ügylettel lenne összefüggésbe hozható – mutatott rá indoklásában a Fővárosi Bíróság.

A Magyar Nemzet jogi képviselője a tárgyaláson a kereset elutasítása mellett érvelve kifejtette: nem olvasható ki a kifogásolt cikkekből, hogy a felperes személyesen érintett, cége nevében pedig nem perelhet. Úgy tűnik, a felperes azt kifogásolja, hogy a lap közölte azt a valós tényt, miszerint cége szerepelt Kulcsár Attila VIP-listáján – vélekedett a Magyar Nemzet jogi képviselője.

A tárgyalást követően az ügyvéd az MTI-vel közölte: fellebbeznek az elsőfokú határozat ellen. Abban az esetben a Gyurcsány Ferenc kontra Magyar Nemzet sajtóper a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.