Az Országgyűlés hatáskörének megerősítését javasolja a kormány ellenőrzésében az európai uniós csatlakozás után a Fidesz – közölte Szájer József

A Fidesz egy olyan “Európa-törvény” létrehozását javasolta a nap folyamán tartott négypárti megbeszélésen, amelyik minden európai uniós csatlakozással kapcsolatos kérdést magába foglal az európai parlamenti képviselők választásán kívül – mondta az Országgyűlés fideszes alelnöke.

Kifejtette, a törvényre azért lenne szükség, mert a csatlakozással olyan döntési jogosítványok kerülnek az uniós intézményekhez, amelyeket Magyarországon törvényben szabályoztak.

A javaslat ezeknél a kérdéseknél az európai integrációval foglalkozó parlamenti bizottságnak adna jogosítványokat, hogy “többségi döntéssel megköthesse a kormány mandátumát” – tette hozzá Szájer József. “A törvénnyel egy olyan szoros ellenőrzést kell megvalósítani, amely a legkevésbé csorbítja az ország szuverenitását.”

A törvény másik része a házszabályt érinti, amelyben meg kell határozni azokat az eljárásokat, amelyekkel a parlament ellenőrizni fogja a kormány tevékenységét – mondta az alelnök.

A jogszabály harmadik része az uniós intézményekbe, az Európai Bíróságra és az Európai Parlamentbe küldött tisztségviselők delegálásáról szólna, vagyis arról, hogy ne a kormány joga legyen eldönteni, kiket küld az intézményekbe, hanem a parlamenté.