Megkezdődött a Fővárosi Bíróságon (FB) csütörtökön az a személyiségi jogi per, amelyet a Fidesz indított Csáki György, a Magyar Posta vezetője ellen a 2002-es választási röplapokkal kapcsolatos, Népszavában megjelent kijelentései miatt; Csáki állítja, hogy nem nyilatkozott a lapnak.

A Magyar Posta Rt. elnökének jogi képviselője a csütörtöki tárgyaláson átadta a bíróságnak az alperes Népszavához eljuttatott levelét, mely szerint sem interjút, sem információt nem adott a lapnak. Az ügyvéd a Népszava főszerkesztőjének azt a hivatalos nyilatkozatát is átadta a Fővárosi Bíróságnak, amely mindezt megerősíti, illetve tartalmazza azt is, hogy a lap tévesen hivatkozott Csáki Györgyre.

Mindezekre hivatkozva kérte a Magyar Posta elnökének jogi képviselője a perből való elbocsátást.

A Népszava ez év június 19-ei, Mégis hoztak szórólapot a kamionok? című írása szerint a 2002-es országgyűlési választások két fordulója közötti eseményekről szólva Csáki György azt nyilatkozta a lapnak: “Legjobb emlékezetem szerint két konvoj lépte át a magyar-osztrák határt. Az egyik azt a 3,8 millió, Orbán Viktor által aláírt levéltömeget hozta, melyet a postának kellett kézbesítenie. A másik viszont az ál-MSZP-s röplapokat szállította.” – mondta a Népszavának Csáki György.

A Fidesz szerint valótlan tényállításokkal megsértették a párt jó hírnevét, ezért a párt az FB-től a személyiségi jogi jogsértés megállapítását és az alperes nyilvános elégtételadásra kötelezését kéri.

A Fidesz jogi képviselője a csütörtöki tárgyaláson perbe hívta a Népszava kiadóját, de egyúttal kérte Csáki György következő tárgyaláson történő személyes meghallgatását, illetve a Népszava cikkírójának tanúkénti megidézését.

Az ügyvéd arra kíváncsi: az újságíró miért tulajdonított Csáki Györgynek a kampánylevelekkel kapcsolatos állításokat, illetve, hogy erről valamit mondott-e bárhol, bármikor, bármilyen formában a Magyar Posta elnöke a Népszava újságírójának.

Csáki György ügyvédjének az ellenvetésére a Fidesz jogi képviselője megjegyezte: bár az újságíró nem kötelezhető arra, hogy informátorát kiadja, ez nincs is megtiltva számára. Továbbá egy beszélgetés körülményeiről beszámolhat tanúként az újságíró a bíróságnak.

Csáki György és az újságíró meghallgatása során az esetleg eltérő nyilatkozatok is nyomban szembesíthetőek – tette hozzá a Fidesz ügyvédje.

Ez év márciusában az FB jogerős ítéletében kimondta: Kovács László szocialista pártelnök megsértette a Fidesz jó hírnevét, amikor tavaly árpilisi 18-19-i nyilatkozataiban arról beszélt, hogy egy nagy magyar állami vállalat külföldön készíttet hamis MSZP-s röplapokat, és azokat a kampánycsend idején akarják szétosztani.

Ugyanakkor a Magyar Posta első fokon nem jogerősen ez év márciusában pert nyert a Fidesz ellen egy másik perben, ahol a Fővárosi Bíróság összesen mintegy 120 millió forint megfizetésére kötelezte a pártot, mert nem egyenlítette ki a tavalyi országgyűlési választások két fordulója között kiküldött 3,6 millió kampánylevél kézbesítésének ellenértékét a Magyar Posta Rt.-nek.