A kedvező járványügyi helyzet fenntartása csakis védőoltásokkal lehetséges, amelyek segítségével egyes kórokozók kiszoríthatók a népességből

Dr. Schneider Ferenc, a Vas megyei Védőoltási Klinikai Szaktanácsadás vezetője a hétfőn kezdődött oltási per kapcsán nyilatkozott.

Egy szombathelyi házaspár világnézeti okokra hivatkozva, és féltve gyermeküket a mellékhatásától, nem engedi beadatni a kötelező védőoltásokat. A főorvos elmondta, hogy praxisában még nem találkozott olyan szülőkkel, akik nem oltatták be gyermekeiket a kötelező vakcinákkal. Háziorvosok ugyan küldtek már hozzá a védőoltás következményei miatt aggódó szülőket, őket azonban eddig mindig meg tudta győzni.

Egyébként az oltásokat általában nem racionális érvek, hanem érzelmi, vallási vagy kultikus okok miatt tagadják meg a párok – mondta még el a főorvos. Hozzátette: A felhozott kifogások általában nem kellően megalapozottak, tudománytalanok, illetve áltudományosak. Az oltások tömeges megtagadása egyébként több országban, így Hollandiában, Svédországban, és az Amerikai Egyesült Államokban is helyi járványokhoz vezetett – mondta dr. Schneider Ferenc.