Fennáll a veszélye annak, hogy valamelyik politikai oldal támadást intéz az igazságszolgáltatás ellen a pótmagánváddal bíróság elé kerülő politikai színezetű ügyek eldöntése nyomán – nyilatkozta az MTI-nek Lomnici Zoltán főbíró.

“Minden egyes bírósági eljárásban garantálom az igazságszolgáltatás pártatlanságát, azokban a politikai vitáktól kísért büntetőügyekben is, amelyek az ügyészség elutasító, megszüntető döntése után pótmagánvádló révén kerülnek bíró elé. Ugyanakkor mindenkitől elvárom, hogy a jogállam alkotmányos rendelkezéseinek megfelelően tartsa tiszteletben a bírósági ítéleteket és tartózkodjék a bíróságokat illető politikai támadásoktól” – hangsúlyozta a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke.

Az elmúlt hetekben több kormánypárti politikus jelentette be a nyilvánosság előtt, hogy a közpénzek sérelmére az előző kormányzati ciklusban elkövetett bűncselekmények gyanúja miatt a bírósághoz fordul azokban az ügyekben, amelyek esetében a vádhatóság megszüntette az eljárást.

Lomnici Zoltán az MTI-nek azt hangsúlyozta: a bírósági eljárásokban született döntések az esetek nagy részében kiváltják az ügyben érdekeltek egyik csoportjának nemtetszését. A demokratikus jogállam egyik alapkövetelménye azonban éppen az, hogy a független, csak a törvényeknek alávetett bíróság döntését mindenki elfogadja és tiszteletben tartja. “Vonatkozik ez különösen a közéleti szereplőkre, a politikusokra, akiknek e tekintetben is példát kell mutatniuk a társadalom számára” – vélekedett a főbíró. “Beláthatatlan következményei lennének annak, ha bírósági döntések nyomán politikai támadások kereszttüzébe kerülne a harmadik hatalmi ág” – szögezte le Lomnici Zoltán.

Bővebben: http://hirek.mti.hu/news.asp?…