A Fidesz szerint az évek során befizetett tb-járulékokból kellene kifizetni minden ember temetési költségét. A kormányzat azonban pénzhiányra hivatkozva elutasította a javaslatot.

A társadalombiztosításnak ki kellene fizetnie mindenkinek a temetési költségeket, az évek alatt lerótt járulékból – Selmeczi Gabriella fideszes képviselő javaslata szerint. A képviselő ezt azzal indokolja, hogy súlyos lelki traumát okoz, és jelentős anyagi megterhelést is jelent egy temetés az elhunyt hozzátartozóinak, akik egyre nehezebben teremtik elő a szükséges pénzt. Azt, hogy mekkora legyen a támogatás mértéke, a kormányra bíznák, de a minimumösszeg a helyben szokásos legolcsóbb temetési költség lehetne – írja a Népszabadság.

A javaslatot azonban elutasította a kormányzat. A szociális tárca indoklása szerint túl sokba kerülne az államnak az ingyenes alaptemetés – évi 130 ezer halott esetében 6,5 milliárd forinttal terhelné a költségvetést.

Dr. Simóka Kálmánné, a Budapesti Temetkezési Intézet főigazgatója szerint a világon sok helyen temetnek a biztosítási jogviszony terhére, ami általában a legolcsóbb gyászszertartás, de sok nehéz körülmények között élő család számára ez valóban megváltás lehetne.

A lap szerint a temetések közül a hamvasztás a legolcsóbb. Ennek ára 120-150 ezer forint. A hamvak szétszórása körülbelül százezer forintba kerül. A koporsós temetés árát a sírhely határozza meg. Budapesten a Farkasréti temető számít a legdrágábbnak, az Új köztemető a legolcsóbbnak. Előbbiben 80-200 ezer, az utóbbiban 30-60 ezer forintba kerül egyetlen hely megváltása 25 évre. Egy komplett temetés ára 150-300 ezer forint.