A polgári eljárások elhúzódásának elkerüléséről, büntetés-végrehajtási kérdésekről, illetve az alkotmányozás büntetőjogi területéről, egy esetleges uniós ügyészség létrehozásáról volt szó az Európai Unió és a csatlakozó országok igazságügyi minisztereinek nem hivatalos római tanácskozásán, amely az előző napi belügyminiszteri konzultációt követte.

Bárándy Péter igazságügy-miniszter szombaton, a tanácskozás befejeztét követően arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az első nagy témakör a főként a polgári eljárások elhúzódását megakadályozó orvoslati lehetőségek, az ezzel kapcsolatos lehetséges technikák megvitatása volt. Áttekintették azt is, hogy ezen esetleges megoldások közül melyek azok, amelyeket valamilyen módon egységessé lehetne tenni. Szó volt bizonyos perelkerülő technikákról, egyeztetési lehetőségekről, amelyek a fogyasztóvédelem területén már majdnem minden országban megtalálhatóak, más jogterületeken – gazdasági társaságoknál vagy magánszemélyek között is – viszont nem jellemzőek. Ez most bizonyos mértékben megjelenik most a magyar jogban, a mediátori tevékenység már működik Magyarországon fél éve.

A tanácskozáson szó volt olyan technikákról is, amelyek a hatóságokat szorítják rá a megfelelő időben történő döntéshozatalra. Ilyen elképzelés magyar részről is van, hogy a per közben – ha mérhetetlenül elhúzódni látszik az eljárás, akkor – valószínűleg lesz lehetőség a felsőbb bírósághoz (fokhoz) folyamodni, amely utasítaná az alsóbb fokon eljáró testületet, hogy tanút idézzen meg,tárgyalást tűzzön ki, stb.

A második téma, a büntetőjogi terület áttekintésére áttérve a magyar miniszter azt emelte ki, hogy számtalan olyan jogintézmény is helyzet is van és lesz, amely megköveteli, hogy bizonyos egységesség legyen a büntetés-végrehajtás és -kiszabás tekintetében. Vannak olyan bűncselekmények, amelyek jellemzően nemzetközivé váltak, s ezért teljesen jogos követelmény, hogy akármelyik uniós országban büntetik meg – például terrorcselekmény, kábítószer-kereskedelem miatt – akkor nagyjából ugyanazt a büntetést kapja.

Bővebben: http://eu.mti.hu/news.asp?…