A svéd választópolgárok 56,1 százaléka szavazott a vasárnapi referendumon a közös európai valuta bevezetése ellen és 41,8 százalékuk támogatta azt. Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke szerint Svédország kétségkívül veszít befolyásából az Európai Unión belül.

Göran Persson miniszterelnök már a szavazatok 81,2 százalékának feldolgozása után – 56,2 százalékos nem szavazatnál – beismerte vereségét a népszavazáson. A kormányfő ugyanakkor kizárta, hogy lemondana a vereség miatt. – Megállapíthatom, hogy az eredmény világos, nagyon világos – jelentette ki a kormányfő a szociáldemokrata párt székhelyén tartott sajtótájékoztatóján, amelyet a közszolgálati televízió közvetített. Az eredmény a gazdasági és monetáris unió iránti mély szkepticizmusról tanúskodik – jegyezte meg.

Megfigyelők szerint a nem győzelme azt mutatja, hogy nem következett be az európárti külügyminiszter asszony, Anna Lindh e heti meggyilkolása kapcsán vár szimpátia szavazás: az igen és nem szavazatok aránya között különbség még a kampány végén előre jelzettnél is nagyobb volt.

Az Európai Bizottság röviddel Persson kormányfő nyilatkozata után kiadott közleményben meggyőződését fejezte ki, hogy a nem ellenére Svédország nem adja fel a közös európai valuta bevezetésének tervét.