A tanév során összesen három alkalommal gyűjtik be a jogosult középiskolai tanulók nyelvvizsga-visszatérítési igényeit. Az Oktatási Minisztérium (OM) diákonként legfeljebb 9500 forint visszatérítést utal át – közölte Sipos János közoktatási helyettes államtitkár.

Sipos János elmondta: a fenntartók október 31-ig elküldik az összegyűjtött igényeket a minisztérium alapkezelő igazgatóságának, amely 60 napon belül utalja át számukra a visszatérítéseket. Az iskola az átutalást követően a vizsgadíjat 30 napon belül fizeti ki a diákoknak. Tájékoztatása szerint a mostani tanévben még két alkalommal, 2004 márciusában és júniusban gyűjtik össze a visszatérítési igényeket.

A helyettes államtitkár közölte: a tanulók akkor számíthatnak 9500 forintra, ha nyelvvizsga-bizonyítványukon 2000. október 6. vagy annál későbbi dátum szerepel. Ha a tanulók 1998. május 8. és 2000. október 5. között szerezték meg a nyelvtudást igazoló dokumentumot, akkor 9 ezer forintra, ha 1997. június 12. és 1998. május 7. között, akkor 6800 forintra számíthatnak. Hozzátette: az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy mintegy 26 ezer diák tesz a középiskola utolsó évében nyelvvizsgát, így a díjak visszatérítése mintegy 250-260 millió forintba kerülhet a büdzsének. Az idei évben várhatóan mintegy 13 ezer tanulónak 120-130 millió forintot fizetnek ki.

Az idén nyáron született kormánydöntés értelmében az OM az államilag elismert egy-, illetve kétnyelvű, legalább középfokú “C” típusú nyelvvizsga árát téríti vissza. A jogosultak körébe a 2003/2004-es tanévben érettségiző gimnáziumi és szakközépiskolai diákok és azok a szakiskolai tanulók tartoznak, akik tanulmányaikat most fejezik be, de érettségivel nem rendelkeznek. A tárca egy tanulónak csak egy sikeres középfokú nyelvvizsga árát fizeti ki abban az esetben is, ha a diák felsőfokú “C” típusú államilag elismert nyelvvizsgával rendelkezik.