A kormány két év alatt két órával csökkentené a heti munkaidőt, ez megegyezik a szakszervezek elképzelésével, de a munkaadói szervezetek szerint a gazdaság állapota nem teszi lehetővé a munkahét kurtítását.

“A heti munkaidő csökkentése korlátozza a termelékenység javulását” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Palócz Éva a Kopint Datorg tudományos vezérigazgató-helyettese, aki elmonda továbbá, hogy: “A béremeléssel általában azonos hatást vált ki a 38 órás munkahét bevezetése, hiszen azonos fizetésért kevesebbet kell az alkalmazottaknak dolgozniuk, így a munkáltató fajlagos bérköltsége emelkedik”. A Magyarországon tevékenykedő cégek várható jövőbeni termelékenységének alakulásával kapcsolatban Palócz elmondta: az nagymértékben függ a tőkebeáramlástól, mivel a hazai tulajdonú vállalatok önerőből nem tudnak olyan új beruházásokat létesíteni, melyek jelentős termelékenységjavulást idéznének elő. Azonban attól még, hogy a működőtőke-beáramlásban nem lesz áttörés, a magyar gazdaságban “benne van” az évi 3-4 százalékos termelékenység-növekedés – vélekedett a vezérigazgató-helyettes.

A Világgazdaság értesülései szerint a hazai cégek eltérően vélekednek a rövidített munkahét várható hatásairól. A Mol Rt. termelő üzemeiben például, ugyanazon tevékenység ellátásához nagyobb létszámú dolgozó foglakoztatását tenné szükségessé, míg a szellemi alkalmazottak számát várhatóan nem kell növelni a informatikai fejlesztések miatt.