Nem látszik csillapodni a vita a pozitív adóslista ügyében. A bankok gyors ügyintézését segítő javaslatot a bankok mellett az Országgyűlés lakásügyi albizottsága, s bankinformatikai szakemberek támogatják, míg az adatvédelmi biztoson kívül ellenvéleményeket fogalmaztak meg jogászi és fogyasztóvédelmi oldalról.

Egyértelmű és érthető a hitelintézetek szándéka a pozitív adóslista bevezetésével: meg szeretnék könnyíteni saját dolgukat, gyorsítani az ügyintézést. Mindezek érdekében azonban a hitelintézeti és az adatvédelmi törvényt egyaránt módosítani kell. E tekintetben Horváth Csaba, az Országgyűlés lakásügyi albizottságának elnöke hajthatatlannak tűnik, éppúgy, mint az adatvédelmi biztos.

Porcsalmy Imre a bankinformatikai rendszereket fejlesztő VemSoft Kft. vezetője is támogatja a pozitív lista életre hívását. A hitelintézetek jelenlegi informatikai háttérükkel csak azt képesek ellenőrizni, hogy náluk vett-e már igénybe támogatott hitelt a kérelmező, vagy sem. A pozitív lista megoldhatná e problémát, hiszen abban mindenki szerepelne, aki bárhol, bármilyen hitelt fölvett, sőt az is, akinek hitelkérelme valahol elbírálásra vár.

A fogyasztóvédők szerint a pozitív adóslista előnye vitathatatlan, csak akkor lehet azonban bevezetni, ha az érintettek hozzájárulnak ehhez.

Bővebben: http://www.nepszava.hu/default.asp?…