A következő három évben öt-hat százalékkal is csökkenhet az üzleti szektor és a vállalatok terhelése – mondta Csillag István gazdasági miniszter, aki a Versenyképességi Tanács ülésén azt is bejelentette: két százalékos társasági nyereségadó csökkentésre tesznek javaslatot.

A gazdasági miniszter a tárgyalást követően elmondta, hogy elfogadtak több, a vállalkozásoktól érkezett javaslatot. Nevezetesen a veszteség elhatárolás új módjára a természetbeni juttatások külön adóztatásának mérlegelésére és számos bevallás egyszerűsítésére vonatkozó felvetést. Május 1-től új forgalmiadó-szabályozás lép életbe, ennek keretében pedig orvosolni lehet majd számos technikai jellegű anomáliát.

A vállalkozások egyik kiemelt kérése volt a jelenlegi 18 százalékos társasági adó csökkentése. E tekintetben a szerdai kormányülésen 2 százalékos csökkentésre tesznek javaslatot. Csillag István azonban elmondta, hogy a következő három évben fokozatosan akár 5-6 százalékos lehet a mérséklés úgy, hogy átalakul a helyi iparűzési adó, amely jelenleg árbevétel arányos, és nem a nyereséggel van összefüggésben.

  • Összességében a vállalatoknak, az üzleti szektornak, a terhelése 3 év alatt az iparűzési adó és a nyereségadó együttes figyelembevételével legalább 5-6 százalékpontnyit kellene, hogy csökkenjen – mondta Csillag István.