Lettország szombaton dönt arról, hogy csatlakozik-e jövőre az Európai Unióhoz. A közvélemény-kutatások szerint a referendumon az “igen” győzelme várható. A szavazóhelyiségek este 9 óráig lesznek nyitva.

A 968 szavazóhelyiségben 1,4 millió szavazásra jogosult lett állampolgár válaszolhat a kérdésre: “Támogatja-e Ön Lettország csatlakozását az Európai Unióhoz?” A népszavazás akkor érvényes, ha a 2002. évi parlamenti választáson megjelent választópolgárok legkevesebb a fele – 497 543 fő – leadja voksát. Az első eredmények közép-európai idő szerint este 11 órakor várhatók.

A Latvijas Fakti intézet által szeptember 12. és 16. között elvégzett felmérés eredménye szerint a választópolgárok 80,6 százaléka akar szavazni és 63,2 százaléka támogatja az EU-csatlakozást, míg 29,1 százaléka ellenzi.

A 13 éve ismét független, 2,3 millió lakosú balti ország az utolsó, ahol a tíz tagjelölt államban – Ciprus kivételével, ahol a döntést a parlamentre bízták – népszavazást tartanak az EU-csatlakozásról. Az eddigi nyolc népszavazáson valamennyi tagjelölt ország lakossága a csatlakozás mellett döntött.