Harminc-, ötven és százezer forintos egészségvédelmi bírságot, illetve akár tízmillió forintos munkavédelmi bírságot is kiszabhat a tisztiorvosi szolgálat a nem dohányzók védelmében hozott törvény megszegésekor egy olyan ellenőrzési akcióban, amilyen hétfőn történt országszerte. Az ÁNTSZ óvodákba, iskolákba, kórházakba, szerkesztőségekbe és sportlétesítményekbe látogatott el.

A törvény kimondja, hogy a dohányzásra kijelölt helyet táblával kell jelölni. Illetve, ha az zárt térben van, akkor a légcserét is biztosítani kell. Van olyan hely, ahol még székek és hamutartó is biztosítja a dohányzók kényelmét. Azonban a legtöbb intézményben a szellőzés nem megoldott. A tisztiorvosi szolgálat hétfőn országszerte a dohányzóhelyek meglétét és használatát vizsgálta, valamint azt, hogy az iskolák, sportlétesítmények, egészségügyi intézmények, média-szerkesztőségek rendelkeznek-e a nem dohányzókat védő belső szabályozással, és hogy valóban csak a kijelölt helyiségekben dohányoznak-e a dolgozók.

  • Ha valaki nem megfelelő helyen dohányzik, akkor azt a személyt 30 ezer forintos egészségvédelmi bírsággal lehet súlytani, illetve van az 50-től 100 ezer forintig terjedő bírságösszeg, akkor, ha nem jelöltek ki vagy nem megfelelően jelöltek ki dohányzóhelyet – Vég Erzsébet, az ANTSZ főorvosa. A munkahelyeken munkavédelmi bírság is kiszabható, ötvenezertől akár tízmillió forintig is, csakhogy ez a bírság nem az Egészségügyi Minisztérium számlájára kerül, így ennek felét nem biztos, hogy az egészségügyre fordítják. Az Európai Bizottság egyébként a múlt héten javasolta, hogy a szórakozóhelyekről és éttermekből is tiltsák ki a dohányzókat.