A jogi és a technikai feltételek megteremtése után mintegy 180 ezer parkolási pótdíjszámlát postáz a három budapesti parkolási társulás, miután közvetlenül kikérhetik a nem fizető autósok adatait a Belügyminisztérium (BM) központi nyilvántartó hivatalától.

A parkolási társulások közlése szerint rövidesen megkötik a BM nyilvántartó hivatalával azt a szerződést, amely lehetővé teszi, hogy online kapcsolattal lekérdezzék a parkolási díjat nem fizető autósok adatait. Remélik, hogy rövidesen megjelenik az adatkezelést szabályozó BM végrehajtási utasítás, és ezzel párhuzamosan megvalósulnak az online adatkezelés technikai feltételei. Ezután pedig postázzák a befizetendő csekkeket, amelyeknek összegét indokolt esetben akár részletfizetéssel is törleszthetik az autósok.

A Magyar Autóklub (MAK) Jogi és Érdekvédelmi Bizottsága nem tehet újabb jogi lépéseket, mert a közúti közlekedésről szóló törvény április 19-i módosítása lehetőséget nyújt az adatszolgáltatásra, de azt visszamenőleg nem lehet alkalmazni – mondta az MTI-nek kedden Kovács Kázmér, a bizottság elnöke.

Hozzátette: annak érdekében, hogy a parkolóellenőrök ne büntethessék meg az autóst az alatt, amíg megváltja a jegyét, továbbra is szót kívánnak emelni.

Az 1996-ban alakult Fővárosi Közterületi Parkolási Társulásnál 80 ezer felett van azoknak a száma, akiktől öt évre visszamenőlegesen pótdíjat igényelnek. A BM-mel már előszerződést kötöttek, és az adatkezelést szabályozó végrehajtási rendelet megjelenése után, várhatóan novemberben már hozzájuthatnak az autósok adataihoz, darabonként 200 forintért.

Bővebben: http://hirek.mti.hu/news.asp?…