A Miniszterelnöki Hivatal által felkért szakemberek munkaanyagát nyilvános szakmai vitára bocsátják

A Miniszterelnöki Hivatal felkérte a médiaszakma néhány tekintélyes képviselőjét: Gálik Mihály tanszékvezető egyetemi tanárt (BKÁE), Horvát János médiaszakértőt és Szente Pétert, a BBC magyar osztályának volt vezetőjét egy munkaanyag elkészítésére. A Miniszterelnöki Hivatal javaslatára a szerzők a munkaanyagot nyilvános szakmai vitára bocsátják, majd a jövő év elején megkezdődhet az új médiatörvény koncepciójáról a parlamenti pártok közötti egyeztetés.

A tanulmányt, ami a szerzők álláspontját tükrözi, a Miniszterelnöki Hivatal vitára alkalmasnak tartja, és véleményezésre megküldi az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága tagjainak, a közmédiumok elnökeinek és kuratóriumi elnökségeinek, az ORTT testületének, a szakmai és érdekképviseleti szervezeteknek, az egyetemek médiatanszékeinek, s más szakértőknek, illetve szeptember 29-étől elérhető lesz a www.kancellaria.gov.hu honlapon. A vitaanyag egyebek mellett a közszolgálatiság és a felügyeleti rendszer, a kereskedelmi média, a reklámozás, a vezetékes műsorelosztás, a kereszttulajdonlás, valamint a digitális televíziózás kérdéseivel foglalkozik.

A vitaanyag szerzői olyan törvény kialakítására tettek javaslatokat, amely megteremti a pártatlan közszolgálati működést biztosító mechanizmusokat; megrendelő-szolgáltató viszonyt alakít ki a társadalom és a közszolgálati intézmények között; a pártok által delegált kuratóriumi rendszer megszüntetésével, normatív finanszírozással a politikától független felügyeleti struktúrát hoz létre; biztosítja a közszolgálati média átalakulásához és magas szintű működéséhez szükséges finanszírozást; megteremti a racionális működés, a közpénzek ésszerű és ellenőrzött felhasználásának garanciáit; elősegíti a kereskedelmi média biztonságos és jövedelmező működését; valamint meghatározza a digitális technológia és intermediális felhasználás korszakába való átmenet feltételeit.

A vitaanyag készítői által javasolt modell igyekszik olyan megoldásokat találni, melyek elősegítik az új kommunikációs formák térnyerését. A javasolt modell továbbra is elsősorban az MTV, a Magyar Rádió és a Duna Televízió működtetésével kívánja megvalósítani a közszolgálati tartalomszolgáltatást. A vitaanyag olyan követelményeket – és médiafelügyeleti rendszert – javasol bevezetni, amelyek képesek biztosítani a függetlenséghez elengedhetetlen pártatlanságot és a nemzeti identitás megőrzéséhez fontos közszolgálati minőséget.