Noha a külképviseleteken szavazás és az összeférhetetlenség témájában még vannak viták kormányoldal és ellenzék között az Európai Parlament (EP) tagjainak választásáról szóló törvényjavaslat ügyében, ám az előterjesztés részletes vitájában, hétfő éjszaka körvonalazódott a megegyezés.

A kétharmados többséget igénylő javaslatról Salamon László (Fidesz) azt mondta, pártja számára elfogadhatatlan az a megoldás, hogy a Külügyminisztérium jelölje ki a választási bizottság tagjait a külképviseleteken.

A képviselő azt javasolta, hogy a külképviseleteken is hagyományos választási bizottságokat állítsanak fel, és azok tagjait az Országgyűlés válassza meg, egyszerű többséggel, a parlamenti paritásoknak megfelelően.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője – Avarkeszi Dezső szocialista képviselő beadványát támogatva – azt fejtegette, hogy az összeférhetetlenséget is szabályozó jogállási részt teljes egészében ki kell venni a törvényjavaslatból, és külön normaszövegben szabályozni.

Megoldási lehetőségként vetette fel azt is, hogy 2006. június 1-ig halasszák el az országgyűlési és az európai parlamenti képviselőség közötti összeférhetetlenség hatályba lépését.

Pál Tibor belügyminisztériumi államtitkár közölte: a kormány el tud mozdulni azon álláspontjától, hogy elektronikus úton történjen a szavazás a külképviseleteken az EP-választásokon. Mint mondta, a kabinet támogatja azt is, hogy a jogállási rész kerüljön ki a törvényjavaslatból.