A jelenlegi adatok szerint az egymilliárd forintot is meghaladja a Vertical Invest korábbi vezetése által a kisbefektetőknek okozott kár összege – nyilatkozta a Napi Gazdaságnak a szövetkezet új elnöke.

Remete Julianna, a szövetkezeti tagság által összehívott szeptember 8-i közgyűlésen megválasztott új elnök elmondta: csak a szövetkezet pénztárában 700 millió forint hiány mutatkozik, ezenkívül több olyan kifizetést is találtak, amelyet a társaság szerződés vagy végzett munka nélkül teljesített – nemegyszer a korábbi vezetéshez köthető cégek számára. Komoly összegek mentek ki bérként is, miközben nem állt mögöttük tényleges teljesítmény. Ezen kifizetések miatt nőtt 80 millió forintra a szövetkezet havi üzemeltetési költsége, miközben a Vertical-irodahálózat havi rezsije mindössze 9 millió forintot tesz ki.

A szövetkezet vagyona tekintetében az új vezetés jó esélyt lát arra, hogy mind a Pinty utcai telek, mind a Madárdomb lakópark esetében sikerül peren kívül megegyezni a szövetkezet partnereivel a jövőről. A Pinty utcában az ügyet az is nehezíti, hogy az ingatlant megvásárlókat is „megtévesztették” a korábbi vezetők: a volt elnök, Svencz Szabina azt követően írt alá szerződést, illetve vett fel pénzt a vevőtől, hogy hivatalosan lemondott az elnöki tisztségről, így – ügyvivőként – ilyen joga nem volt.

A Madárdomb lakópark esetében a telek értékesítője annak ellenére hajlandó eladni a szövetkezetnek a területet, hogy az utolsó vételárrészletet augusztus végén nem fizette meg a Vertical. Remete Julianna szerint ugyanakkor nem biztos, hogy a lakópark felépítése mellett döntenek: értékbecslővel számítják ki, hogy megéri-e a beruházás.

A szövetkezet célja, hogy további kár ne érje a befektetőket – mondta az elnök. A vezetőség a napokban adategyeztetés céljából megkeresi valamennyi tagot, hogy pontosítsák a tagi kölcsönök állományát illetően a nyilvántartásokban rendelkezésre álló adatokat. Az előzetes számok szerint a tagság összességében 1,5 milliárd forint célrészjegyet birtokol, vagyis a befektetett pénzek mintegy kétharmadának megtérülése erősen kétséges. A szövetkezeti elnök szerint az addigra tisztázódó körülmények ismertetése után a Vertical tagjai egy október végére összehívott közgyűlésen döntenek majd a szövetkezet további sorsáról.