A Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsa tárgyalás mellőzésével hozott döntésében engedélyezte, hogy a német Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ) csoport irányítást szerezzen a HVG Lapkiadó Rt. felett – tájékoztatta Polgárdi Géza, a Gazdasági Versenyhivatal sajtófőnöke az MTI-t pénteken.

A GVH előző nap döntött arról, hogy a WAZ-csoporthoz tartozó Ost Holding GmbH “a Heti Világgazdaság Kiadói Rt. alaptőkéjének 75 százalékát megtestesítő részvényeinek megvásárlásával felette irányítást szerezzen” – közölte Polgárdy Géza.

A HVG Kiadói Rt. főbb tulajdonosai június végén hagyták jóvá, hogy a WAZ 75 százalékos részesedést szerezzen a társaságban.

“A GVH versenytanácsa eljárása során az összefonódás horizontális, vertikális, portfolió és konglomerátum hatásait vizsgálta a gazdasági erőfölényes helyzetre és általában a gazdasági versenyre” – írta pénteki közleményében a GVH sajtófőnöke.

A versenyhivatal megállapította, hogy az olvasói piac tekintetében a WAZ-csoport által Magyarországon kiadott regionális lapok és a HVG – mint országos lap – nem minősülnek egymást helyettesítő árunak.

A hirdetői piacon – ahol a WAZ-csoport és a HVG Rt. reklámszolgáltatásai egymást helyettesíthetőnek minősülhetnek, a WAZ-csoport és a HVG Rt. együttesen 11 százalék körüli piaci részesedése nem ad alapot versenyaggályokra – tette hozzá.

“Vertikális, portfolió és konglomerátum hatások nem zárhatók ki, figyelemmel azonban a piaci részesedésekre ezek nem adnak alapot versenyaggályokra” – közölte Polgárdy Géza, hozzátéve: az irányításszerzés engedélyezésének így nem merült fel versenyjogi akadálya.

A sajtófőnök kitért arra: az előző napi döntést azért csak pénteken hozták nyilvánosságra, mert a hivatali gyakorlat szerint megvárták, hogy előbb az érintettek vegyék kézhez a határozatot.