A német rendőrség gyermekpornográfiával foglalkozó részlege minden idők egyik legkiterjedtebb nemzetközi pedofilhálózatát göngyölítette fel, amelynek a világ 166 országban mintegy 26 500 internetfelhasználó volt a tagja.

A német hatóságok pénteken bejelentették, hogy a Marcy nevű rendőrségű művelet keretében a hálózatot lépésről-lépésre térképezték fel, az első láncszem egy tavaly elcsípett magdeburgi felhasználó volt, akinek a számítógépén a rendszerben lévők terjedelmes címlistáját találták meg.

A listán tárolt elektronikus postai címek alapján egyedül Németországban 530 személyt azonosítottak be. A német rendőrség a héten mintegy 1500 rendőr bevetésével 502 otthonban tartott házkutatást, a hatóságok lefoglaltak 745 számítógépet, 35 500 CD-t, 8300 merevlemezt és 5800 videokazettát. Több más országban, így az Egyesült Államokban és Ausztráliában, a helyi rendőrség időközben saját vizsgálatot indított.

A lefülelt internetezők között rendőrségi alkalmazottak, tanárok és oktatási területen dolgozó egyének is vannak. Egy Észak-Rajna-Vesztfáliában lefoglalt fotón egy mindössze négyhónapos csecsemőt molesztáltak szexuálisan. A gyermekpornó “menedzsere” ügyelt arra, hogy a kuncsaftok ne csak nézegessék a pedofil szexfotókat, hanem maguk is küldjenek ilyeneket, mert különben kizárták őket a csoportokból.

Peter Voght magdeburgi főügyész a Reutersnek elmondta, hogy a zárt hálózatba az “ügyfelek” titkos jelszavóval tudtak belépni. A főügyész hozzátette: gyermekpornó birtoklása miatt Németországban akár egy éves börtönbüntetésre is el lehet ítélni egy embert, a tiltott témát tartalmazó termékek előállításáért és terjesztéséért azonban akár 10 évet is lehet kapni.