A jövedéki adó tervezett emelése elfogadhatatlan – foglalt állást a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége keddi budapesti elnökségi ülésén. Hajtun György, a szövetség sajtófőnöke szerint a tervezett intézkedések tovább rontanák az ágazat amúgy is alacsony jövedelmezőségét és versenyképességét.

A bor jövedéki adójának a literenkénti 5 forintról 12 forintra történő emelése, továbbá a köztes termékek és a pezsgő adójának 15 százalékos emelése a belföldi fogyasztás további mérséklődését eredményezné. Az adóemelés a magyarországi szőlőterület további csökkenését vonná maga után, ami a szőlő- és bárágazatban dolgozók ellehetetlenüléséhez vezetne.

A Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége javasolja az Európai Unió szőlőtermelő és borelőállító országaiban általában alkalmazott 0 százalékos jövedéki adókulcs bevezetését.

Az idei aszályos időjárás miatt a szokásos 4-4,5 millió hektoliter bor helyett ebben az évben várhatóan mintegy 3 millió hektoliter bor kerülhet a pincékbe a borászok szerint. A bor minősége azonban várhatóan jó lesz.