Jelenleg összesen huszonhétezer elfogatóparancs van érvényben, ám a rendőrség honlapján alig hatszáz látható. A körözöttek között több mint harminc gyilkos és sok száz rabló, zsaroló, garázda van, akik elvileg szabadon járnak-kelnek. A legrégebb óta (1948-tól) keresett személy jelenleg éppen százhuszadik évét taposná.

Szőgyényi Zoltán alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság körözési alosztályának vezetője szerint tavaly összesen 43007 személy körözését rendelték el Magyarországon. Jelenleg 33 ezer körözés van érvényben. Ebből 27 ezret valamilyen bűncselekmény vélt elkövetője ellen, a többit eltűnt személyek felkutatása céljából adták ki.

A 27 ezer közül azonban alig 600 található meg a rendőrség internetes honlapján. Ez főleg azért van így, mert a körözést elrendelő hatóság gyakran megtiltja a közzétételt – a nyomozás érdekei miatt. A rendőrségben általános vélekedés szerint a szökevények elfogásában még nem játszik komoly szerepet az így közzétett lista.

A magyar rendőrség 15200 embert keres bűncselekmények miatt, a többi körözés külföldiekre vonatkozik, akik adatait az Interpol juttatta el a hazai bűnüldözőknek. A legrégebbi elfogatóparancsot még 1948-ban adta ki a Budapesti Népbíróság. A háborús bűnök miatt keresett férfi most éppen 120 éves lenne, ám hamarosan lekerülhet a listáról, amint tisztázódik, hogy melyik hatóság tekinthető a népbíróság utódjának.

A magyar elfogatóparancsok között 30 azonosított gyilkosé szerepel, az Interpol pedig több mint nyolcvan külföldi emberölés gyanúsítottjának vagy elkövetőjének az adatait juttata el ide, azt valószínűsítve, hogy felbukkannak Európa ezen részén.

A kapitányságvezetők úgy tapasztalják, hogy a nyomozásvezetők csak ritkán élnek az internet adta lehetőséggel, igaz a rendőrség zárt nyilvántartásban valamennyi körözött adata megtalálható, innen pillanatok alatt ellenőrizhető az igazoltatott személy.