A közigazgatási bírósági rendszer felépítéséről folytatott megbeszélést Bárándy Péter igazságügy-miniszter és német kollégája Brigitte Zypries kedden Budapesten.

Az utóbbi évtizedben kialakított közigazgatási bíráskodás átalakítására vonatkozó koncepcióról szólva elmondta: általában megmarad az egyfokú bírói felülvizsgálat, ám ahol a bíróság megváltoztatja a közigazgatási határozatot, ott felmerül a kétfokú bírósági eljárás szükségessége.

Az ítélőtábláknál nem folyik közigazgatási bíráskodás, így nincs garancia, hogy azok illetékességi területén egységesüljön a bírósági munka: ezért létre lehet hozni egy kollégiumot a megyei bíróságokon dolgozó közigazgatási bírókból – vázolta fel a miniszter.

A német igazságügy-miniszter a két ország közötti hosszú ideje tartó sikeres együttműködésről elmondta: sok szemináriumot szerveztek a bíróságok felépítéséről, kiadatási, büntetőjogi együttműködésről, továbbképzést tartottak magyar bírák és jogászok számára is. Idén ősszel pedig közigazgatási jogi szemináriumra kerül sor.

Brigitte Zypries kiemelte azt is, hogy Magyarország az egyetlen, ahol német nyelven, német joggal, gazdasági joggal foglalkozó posztgraduális képzés folyik.

A találkozó után tartott sajtóbeszélgetésen Bárándy Péter hangsúlyozta: “egy országban a demokrácia próbája, hogy a közigazgatási határozatokkal szemben mennyire védett az állampolgár.”