Összesen mintegy 260 módosító indítvány érkezett a jövő évi adótörvény-javaslathoz a csütörtöki határidőig – közölte az Országgyűlés sajtóirodáján. A módosító javaslatok jelentős része a személyi jövedelemadóra vonatkozik.

Az MSZP több indítványban is javasolja egy negyedik adókulcs bevezetését a legmagasabb jövedelemkategóriában. Az egyik javaslat szerint a legfelső kulcs 46 százalék lenne, amely az évi 10 millió forintot meghaladó jövedelmeket terhelné. Egy másik javaslat 40 százalékban állapítaná meg a legfelső adókulcs határát, amely az 5 millió forint fölötti éves jövedelemre vonatkozna.

Az MDF ugyanakkor 18 százalékról 15 százalékra csökkentené a legalsó kulcsot évi 800 ezer forint jövedelemig. A lakáshitelekkel kapcsolatban is nagy számú módosító javaslat érkezett. Szocialista képviselők például visszaállítanák a 240 ezer forintos adókedvezményt, évi 2,8 millió forintos jövedelemhatárig. A Fidesz ugyanakkor olyan javaslatot nyújtott be, ami keresettől függetlenül adná meg továbbra is évente a maximum 240 ezer forintos lakáshitel kedvezményt.

Az MDF azt javasolja, hogy az első lakáshoz jutó fiatal házasok esetében a lakáscélú megtakarítás után igénybe vehető adókedvezmény összege adóévenként 240 ezer forint maradjon, szemben az eredeti javaslattal, amely 120 ezer forintra csökkentené ezt az összeget. Az MDF azt is el szeretné érni, hogy az adókedvezményt az első törlesztőrészlet megfizetésének évében, és az azt követő tizennégy adóévben lehessen érvényesíteni.

Van olyan MSZP-s javaslat is, hogy használt lakás vásárlása esetén 12 millió forint legyen a legnagyobb felvehető hitelösszeg, illetve ugyancsak használt lakás vásárlásánál az adókedvezmény mértéke 40 százalék legyen.

Bővebben: http://www.tv2.hu/cikk.php?…