Másodszori tanúmeghallgatásokat követően a Zalaegerszegi Városi Bíróság Lemléné Bita Mónika vezette tanácsa csütörtökön elnapolta a több tízmilliós csalással és sikkasztással vádolt P. József barcsi önálló bírósági végrehajtó ügyének tárgyalását.

Újabb nyolc, a vádlott ellen nyilatkozó tanút hallgatott meg a zalaegerszegi bíróság P. József 38 éves barcsi bírósági végrehajtó ügyének második tárgyalási napján, csütörtökön. A tíz évig működő végrehajtó 1999 óta 15 gazdasági társaságot és 19 magánszemélyt károsított meg több tízmillió forinttal: sajátjaként kezelte az általa behajtott pénzeket, és árverésen kívül többször eladta ugyanazt az ingatlant.

Ellene még tavaly emelt vádat a Somogy Megyei Főügyészség, üzletszerűen elkövetett csalás és sikkasztás miatt. A vádlott rovására írt esetek egyikében például az OTP Factory Rt. számára behajtott 17 millió forintból csak néhány százezret juttatott el a társasághoz. Egy 1,2 millió adósságú hölgy havi 100 ezer forintos törlesztésben állapodott meg P. Józseffel, de pénze nem ért célba. Sőt, 10 milliót érő házukat a végrehajtó 3,2 millióért átjátszotta kétes hírű vásárlónak.

A bírósági végrehajtó gyakran élt az árverésen kívüli ingatlaneladással, és számos esetben több vevőnek is értékesítette ugyanazt a lakást. A bevételt elköltötte, a házak nem kerültek az új tulajdonoshoz, és a végrehajtást kérő sem kapta meg pénzét. Hasonló esetek sorát erősítették meg az egy hónappal ezelőtti és a mostani tanúvallomások egyaránt.

Mivel időközben a végrehajtói csalás- és sikkasztás-sorozatnak újabb somogyi kárvallottjai jelentkeztek, és ügyüket szintén a zalaegerszegi perhez csatolták, a bíróság november 6-ra tűzte ki az újabb tárgyalást. Ekkor kerül sor a perbeszédekre is – hangzott el csütörtökön. Korábbi közlés szerint a P.-ügynek egy másik ága, hogy a károsultak egy csoportja a Tolna Megyei Bíróságon kártérítési pert indított a Somogy Megyei Bíróság ellen, mert a végrehajtásról szóló törvény szerint a barcsi végrehajtó működésének törvényességi felügyeletét elmulasztották.

Ez lesz az országban az első, bíróság ellen indított kártérítési ügy.