Egyoldalas összeállítást közölt hétfőn a bécsi Kurier annak kapcsán, hogy Magyarország és Ausztria előterjesztette az EU-ban első közös külpolitikai kezdeményezését, amely Ukrajna és az EU együttműködésének a fejlesztését célozza.

A lap kiemelte, hogy a szeptember 18-án előterjesztett magyar-osztrák kezdeményezés alapján konkrét tartalommal szeretnék megtölteni az EU tevékenységi tervét Ukrajnával kapcsolatban. A Kurier egyebek között megállapította: szeretnék megakadályozni, hogy Kijev ismét Moszkva befolyása alá kerüljön.

Idézték Martin Sajdikot, a bécsi külügyminisztérium integrációs osztályának vezetőjét, aki hangsúlyozta: Bécs és Budapest egyebek között szabadkereskedelmi övezetet szeretne az EU és Ukrajna között a piacgazdaság fejlesztése érdekében, valamint azért, hogy az ukrán ipart az európai mércékhez igazítsa. A kezdeményezők szeretnék, ha Ukrajna is megkapná az EU-tól azt, amivel Oroszország már rendelkezik.

A Kurier egy másik cikkében megszólaltatta Habsburg Ottót, aki lelkesedésének adott hangot a magyar-osztrák kezdeményezés kapcsán. Úgy fogalmazott, hogy Ukrajna nagy szerepet játszott a történelemben, s elég egy pillantást vetni a térképre, hogy megállapítható legyen: a közös történelem és a közös érdekek alapján is logikus az együttműködés Ukrajnával.

A bécsi napilap Magyarország-Ausztria: egy szomszédság hosszú története címmel fényképekkel illusztrált áttekintést adott a két ország közös történelmének néhány fontosabb állomásáról a mohácsi vésztől a Habsburg-birodalom felbomlásáig, a legfontosabb magyarországi politikai fejleményekről a II. világháború befejeződésétől az EU-csatlakozásig.