Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke vasárnap az Alkotmánybíróság épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján elmondta: arra kéri a testületet, hogy a közoktatási törvény tanári titoktartásra vonatkozó passzusát semmisítse meg, ugyanis az véleménye szerint sérti a szülőknek az alkotmányban foglalt neveléshez való jogát és az alaptörvényből fakadó jogbiztonságot is.

Pokorni Zoltán közölte:”az még nem lenne ördögtől való, hogy a jogszabály a pedagógusok számára titoktartási kötelezettséget ír elő. De a törvényben szereplő titoktartási kötelezettség furcsa, felemás, hiszen a pedagógusoknak mindent el kell mondaniuk a bírónak, az ügyésznek, a rendőrnek, a gyermekvédelmi hatóságnak, a szülővel szemben azonban kénytelen és köteles eltitkolni”.

Hozzátette, hogy a pedagógus csak akkor mondhatja el a történteket a szülőknek, ha a gyermek erre őt írásban felhatalmazza. A politikus úgy ítéli meg, hogy ez a józan ésszel, a morállal és az alkotmánnyal is ütközik. Pokorni Zoltán szerint az elfogadható lenne, ha a pedagógus bölcsességére, tapasztalatára bízná a törvény a titoktartás mérlegelését.