Az adótörvény módosításával a pénzügyminiszter jogai olyan mértékben kibővülnek, hogy objektív korlátok nélkül bármit megtehet, ami szerinte kívánatos – mondta Ivanics István (Fidesz) hétfőn az Országgyűlésben az adózás rendjéről szóló törvény általános vitájában.

A képviselő elmondta, a törvényjavaslat olyan jogot biztosítana a pénzügyminiszternek, amelynek alapján lehetősége lenne az adóhatóságok vezetőitől bármely adózó ügyeiről tájékoztatást kérni.

Hozzátette: a pénzügyminiszter megsemmisítheti az APEH, a vám- és pénzügyőrség és a közigazgatási hivatal vezetője által hozott törvénysértő határozatokat, ami a belügyminiszter hatáskörével ütközik.

A képviselő szerint a javaslat ezen része a magyar gyakorlattól eltérő és hatalmi ágak elválasztásának kérdését is felveti.

Bernáth Ildikó (Fidesz) felszólalásában elmondta, hogy a javaslat olyan határidőket szab meg, ami megnehezíti az adózók adatszolgáltatásra vonatkozó kötelezettségét.

A politikus az elektronikus adóigazgatás kapcsán feltette a kérdést: mi a garancia arra, hogy az adatrögzítéssel megbízott külső cég nem másolja le az adózók adatait.

Mécs Imre (SZDSZ) elmondta, hogy az elektronikus aláírás hitelesítését végző külső cégek csak az eszközrendszert biztosítják, az adatokhoz nem juthatnak hozzá.

Hozzátette: több módosító indítványt is benyújtott annak érdekében, hogy az adóigazgatás minél hamarabb áttérjen az elektronikus aláírás rendszerére.