Az utóbbi évek felvételi adatai alapján egyértelművé vált a jogi karok iránti érdeklődés csökkenése. A számos új lehetőség és képzési forma megjelenése mellett valószínűleg ennek legfőbb oka az, hogy a jogi egyetemekre jelentkezők ma már sokkal kevésbé számíthatnak biztos munkahelyre és karrierre a diploma megszerzése után.

A jogászi pálya telítődött, még a kiemelkedő eredménnyel végző, több nyelvet beszélő friss diplomásokból is nagy a túlkínálat. Ezzel párhuzamosan – bár a túljelentkezés aránya csökken – a felvételi keret minden jogi karon nőtt, illetve új intézetek és karok kezdték meg működésüket. A hallgatói számot növelő támogatási/költségvetési rendszer hatására a valós igényeket sokszorosan meghaladó jogász szerez diplomát.

A most induló jogászképzés mellékletünkben Olvasóink a témával foglalkozó híreket, a Jogi Fórumon illetve más magyar oldalakon megjelenő cikkeket, publikációkat találnak, néhány kiemelten hasznos link és a vitafórum releváns témáival együtt. Többek között olvasható egy általunk készített vizsgálati terv, kutatási térkép, amelyet azért készítettünk el, hogy megmutassuk, lehetséges pontos számadatokat szerezni a jogi felsőoktatás és a klasszikus jogi szakmák telítettségéről, valamint egy másik kisebb lélegzetű írás, amelyben a kutatás során nyert tapasztalatokat fogalmaztuk át jótanácsokká, illetve alternatív pályákat ajánlunk a tisztelt olvasó figyelmébe. Ezen túlmenően mind az online, mind a papíralapú sajtóban az utóbbi időben megjelent, és általunk is ismert és fontosnak tartott írásaiból válogathat az érdeklődő.

Ezzel az átfogó igényű gyűjteménnyel szeretnénk elősegíteni a jogi pálya elhelyezkedési nehézségeivel kapcsolatos helyzet tisztázását, nem titkolva abbéli reményünket, hogy e gondolatébresztő írások a hosszútávú, racionális szakember-képzés kialakulását siettetik.

A melléklet címe: http://www.jogiforum.hu/kepzes