Az Európai Unió állami segélyeket szabályzó testülete nem találta jogsértőnek azt az állami támogatást, amit a Radiotelevisiona Italiana (RAI) kapott.

Az olasz állam még az 1990-es években nyújtott mentőövet a bajba került köztelevíziónak, és Brüsszel a versenyszabályok megsértésének gyanújával indított vizsgálatot az ügyben. Miután az olasz államot tisztázta, hasonló döntést hozott a portugál állami tévéadó pénzügyi kisegítése ügyében is.

Az EU nem tiltja, hogy az állam támogassa a közintézményként működő adókat, de azt szigorúan megvizsgálja, hogy ezek a segélyek nem sértik-e az országban működő, magánkézben lévő tévétársaságok érdekeit. “A RAI esetében az intézkedésre olyan pénzügyi veszteség pótlása miatt volt szükség, ami közszolgálati feladat teljesítése miatt keletkezett” – tudatta az Európai Bizottság.

Az ügy pikantériája, hogy a RAI közvetlen konkurenciája a Mediaset nevű kereskedelmi csatorna, amelynek tulajdonosa Silvio Berlusconi, aki olasz miniszterelnökként jelenleg az EU-elnök funkcióját is gyakorolja.